Per 1 januari 2024 wordt het verplicht om een geldig energielabel aan te bieden voor verkoop of verhuur van recreatiewoningen in Nederland. Het energielabel moet bepaald worden volgens de berekeningsmethode NTA 8800 en bepaalt hoeveel fossiele energie de woning gebruikt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig en de bepaling ervan gebeurt door een energieprestatie-adviseur (EP-adviseur).
Er zijn uitzonderingen voor beschermde monumenten, vrijstaande gebouwen en woningen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2, gebouwen die niet langer dan 2 jaar in gebruik zijn, woningen die in totaal minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn en gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen.
De Inspectie Leefomgeving en Transport zal vanaf 1 januari 2024 controleren of recreatiewoningen een verplicht energielabel hebben. Bij ontbreken van een verplicht energielabel, kan er een boete volgen.
Het aanvragen van een energielabel is eenvoudig. Zoek een EP-adviseur via Zoek een energieadviseur, bevestig de offerte en maak een afspraak. De EP-adviseur neemt de kenmerken van de woning op, berekent de energiezuinigheid en registreert het energielabel en energieprestatie in EP-online.
Wij bieden hoge kortingen op energielabels voor hele complexen en portefeuilles. Onze tarieven starten bij 80 euro (complexmatig en afhankelijk van de situatie). Wacht niet langer en maak uw recreatiewoning energiezuiniger met een verplicht energielabel!